Kennisbank:

Inschrijving & studiekeuze

Voor je gaat studeren

Voordat je gaat studeren moet je een aantal dingen regelen, zoals je gewenste studie kiezen of studiefinanciering aanvragen. Deze checklist van de Rijksoverheid geeft je hiervan een overzicht.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Kijk dan op de website van Studiekeuze123.

Wil je meer informatie over geldzaken voordat je gaat studeren? Kijk dan op de website van Wijzer in Geldzaken.

Als je 18 wordt, dan kan je je eigen zorgverzekering afsluiten. Neem zeker eens een kijkje bij Studenten Goed Verzekerd, een pakket dat speciaal voor studenten is samengesteld.

Inschrijving

Aan welke eisen moet ik voldoen voordat ik word toegelaten?

Als je een studie hebt gekozen, moet je kijken welke toelatingseisen er voor die opleiding gelden. Voor sommige studies (bijvoorbeeld studies met een numerus fixus) moet je namelijk deelnemen aan een selectieprocedure. Je moet je voor deze studies ook eerder aanmelden. Die informatie vind je op de website van de hogeschool of universiteit.

Waar kan ik me inschrijven voor mijn studie?

Via Studielink schrijf je je in voor de studie van je keuze. Let op, je hebt hiervoor een DigiD nodig! Als inschrijven via Studielink niet lukt, kan je contact opnemen met de instelling om het probleem op te lossen. Studielink heeft namelijk zelf geen klantenservice. 

Je kunt je voor maximaal vier studies inschrijven: één lotingstudie en maximaal drie andere studies.

Wat is de deadline voor het inschrijven?

Inschrijven voor reguliere studies zonder selectie doe je uiterlijk 1 mei. Als je je na 1 mei aanmeldt, vervalt je toelatingsrecht. Dit betekent dat de opleiding je mag weigeren. Afhankelijk van je opleiding is het soms nog mogelijk om je later in te schrijven.

Voor studies met een selectieprocedure of numerus fixus geldt een eerdere deadline, namelijk 15 januari.

Je kunt je voor maximaal vier studies inschrijven: één lotingstudie en maximaal drie andere studies.

Wat is een studiekeuzecheck (matching)?
Nadat je je hebt aangemeld voor een studie, word je meestal uitgenodigd voor een studiekeuzecheck (matching). In de wet staat dat aankomend studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een studie zonder selectie het recht hebben om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Om vanuit zowel de student als de onderwijsinstelling te kijken of er een ‘match’ is. De studiekeuzecheck is onderdeel van je inschrijving en wordt vaak verplicht gesteld door de instelling. Als je hier ondanks de verplichting niet aan meedoet, kan je toelatingsrecht vervallen. De opleiding mag je dan weigeren.
 

De studiekeuzecheck is een laatste ‘check’ om te zien of de studie echt bij jou past. Wanneer je de studiekeuzecheck hebt gedaan, krijg je van de opleiding een studiekeuzeadvies. Dit advies kan positief of negatief zijn, maar is in géén geval bindend. Je kunt dus gewoon aan de opleiding beginnen, óók wanneer je een negatief advies hebt gehad. Het is uiteraard wel belangrijk om het advies goed in overweging te nemen. Hoe de studiekeuzecheck eruitziet, verschilt per instelling. Meer informatie hierover vind je op de website van jouw instelling en/of studie.

Staat het antwoord op je vraag hier niet bij? Neem contact met ons op, of maak gebruik van een van de onderstaande hulpmiddelen. 

Voor veel praktische en specifieke vragen kan je het beste contact opnemen met je onderwijsinstelling of studieadviseur. 

Voor informatie over studiefinanciering en het leenstelsel kan je vaak terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Voor juridische vragen of klachten kan je contact opnemen met het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). 

Voor vragen over toegankelijkheid van het hoger onderwijs en studeren met een ondersteuningsvraag kan je terecht op de website Hoger Onderwijs Toegankelijk. 

Ben je mbo-student? JOB is de landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. 

Ben je scholier? Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. 

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier