Wil jij meer dan 800.000 studenten vertegenwoordigen?

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is op zoek naar een nieuw bestuur voor het jaar 2024-2025.

Ben jij student of net afgestudeerd, wil jij écht impact maken voor studenten en ben je niet bang voor een uitdaging?

Dan is het ISO op zoek naar jou! Voor het studiejaar 2024-2025 zoeken wij vijf enthousiaste en gedreven studenten of net afgestudeerden die zich een jaar lang actief willen inzetten voor de belangen van 800.000 studenten in het hoger onderwijs en de verantwoordelijkheid willen nemen voor het runnen van het ISO.

Wat ga je doen?

Als bestuurslid bij het ISO houd je je, startend in juni, een jaar lang fulltime bezig met de belangenbehartiging van studerend Nederland. Samen met vier andere bestuursleden, vijftien medewerkers en lid-organisaties bepaal je relevante onderwerpen, stel je standpunten op en denk je na over hoe je deze standpunten kan bereiken. Dit doe je op verschillende manieren: 

  • Je bent veel in gesprek met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de koepels van hogescholen en universiteiten. Je benoemt de zaken waar studenten tegenaan lopen en komt met nieuwe ideeën en oplossingen; 
  • Je hebt contact met de media. Je schrijft opiniestukken, neemt deel aan radio-interviews of verschijnt in het nieuws. Hiermee breng je studentenbelangen aan het licht;  
  • Je denkt na over belangrijke ontwikkelingen die spelen in het veld en vertaalt dit nationaal op een pakkende en kloppende manier naar buiten toe; 
  • Je gaat in gesprek met de politiek. Je bent aanwezig in Den Haag om dialoog te voeren met politieke partijen, Kamerleden en andere belangrijke politieke spelers om zo de stem van studenten gehoord te laten worden; 
  • Je geeft leiding aan een team van medewerkers welke ondersteuning bieden aan jou en het ISO om voor een zo goed mogelijke studentvertegenwoordiging te zorgen.

     

Zoals je ziet houd je je bezig met ontzettend veel verschillende onderwerpen. Hierdoor weet je soms niet hoe je dag begint of eindigt. Dat maakt het werk dynamisch en interessant. Jij bent dus een belangrijke schakel in het vertegenwoordigen van studentenbelang op nationaal niveau, door met eigen initiatieven te komen en input te geven aan belangrijke organisaties .

Wat bieden wij?

  • Een mooie kans om verandering teweeg te brengen en écht het verschil te kunnen maken voor studenten op onderwerpen die jij belangrijk vindt. 
  • Een plek om je toekomstige netwerk op te kunnen bouwen en in contact te komen met mensen, partijen en organisaties waar je anders niet zo snel mee in aanraking zou komen. 
  • Je krijgt een unieke inkijk én je wordt een actieve speler in de wereld van media, politiek en beleid compleet in het thema van onderwijs en studentenbelangen. 
  • Een bruto maandsalaris  van circa 2400 euro per maand.
  • Tenslotte: een bestuursjaar bij het ISO is een ideale overgang tussen je studie en de start van je carrière, waarin je jouw passies kunt verkennen. Het is als het ware je eerste echte baan. 

Enthousiast geworden en wil je solliciteren? Klik dan vooral op de knop hieronder!  

Neem contact op met onze recruiter: Esmée Goedhart

Enthousiast geworden en wil jij hieraan bijdragen? Solliciteer dan nu voor het bestuur van 2024-2025!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze recruiter Esmée Goedhart via goedhart@iso.nl óf stuur haar een appje op 06-81 59 43 57. Je kunt tot en met 31 januari 23:59 solliciteren voor een bestuursjaar bij het ISO. Dit doe je door je cv en motivatiebrief te sturen naar sollicitatiecommissie@iso.nl.

Als sollicitant op de vacature solliciteer je niet direct voor een specifieke functie, maar voor een algemene plek in het bestuur. Je hoeft als sollicitant nog niet aan te geven welke functie je denkt dat het beste bij je past. Je uiteindelijke functie wordt in samenwerking met de sollicitatiecommissie bepaald. Wil je meer weten over de bestuursfuncties? Klik dan op de knop hieronder.
Heb je al gesolliciteerd of twijfel je nog? Kom dan vooral naar de informatieavonden op 8 januari (fysiek) en 24 januari (online). Dit is een mooie kans om nog meer te weten te komen over het doen van een bestuursjaar bij het ISO en om live al je vragen te kunnen stellen aan bestuurders, oud-bestuurders en medewerkers. Check vooral ook onze ‘Meest gestelde Vragen’, wie weet staat je vraag er al tussen!

Hoe ziet het sollicitatieproces eruit?

Voor het bestuur van aankomend jaar zoeken we studenten of pas afgestudeerden met een proactieve houding. Die verder bezitten over een scherpe, kritische en constructieve blik. Welke het liefst goede communicatieve vaardigheden hebben, snel kunnen schakelen, zichzelf willen ontwikkelen maar vooral ook; enthousiast zijn en echt een uitdaging willen aangaan.

Het liefst hebben we dat je zo goed mogelijk in dit profiel past, daarom hebben we een iets uitgebreider sollicitatieproces zodat we goed met elkaar kennis kunnen maken. Het proces bestaat uit drie rondes welke er als volgt uit zien; 

  • 1e gespreksronde (12 t/m 15 februari): Dit gesprek is vooral een kennismakingsgesprek. Tijdens deze ronde zal er ingegaan worden op je CV en je motivatiebrief en krijg je meer gedetailleerde informatie over wat werken als bestuurslid precies inhoudt. 
  • 2e gespreksronde (11, 13, 14 en 15 maart): Tijdens deze ronde zal er inhoudelijk ingegaan worden op je vaardigheden. 
  • 3e ronde (23 maart); de derde ronde bestaat uit een casus dag. In samenwerking met andere sollicitanten werken jullie aan een groepscasus.

     

Fysieke aanwezigheid bij de 3e ronde is in ieder geval verplicht! Zet deze datum dus alvast in je agenda. Kan je op één van de andere aangegeven data niet? Geef dat dan vooral aan in je sollicitatiemail. We denken graag mee in het vinden van een ander moment. 

We vinden het belangrijk dat iedereen zich vrij voelt om bij het ISO te solliciteren en streven er naar een inclusieve werkgever te zijn. We nodigen daarom nadrukkelijk mensen van allerlei achtergronden uit om te solliciteren.

Wat doen wij?

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie van Nederland en behartigt nu al meer dan 50 jaar de belangen van meer dan 800.000 studenten aan hogescholen en universiteiten. Dit doet het ISO in samenwerking met 42 lidorganisaties en 13 convenantpartners die bij het ISO aangesloten zijn.  Het ISO is vaste gesprekspartner van onder andere het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de politieke partijen en de koepels van universiteiten en hogescholen. Bij deze gesprekspartners voeren we de dialoog over belangrijke studententhema’s en hoe beleid en nieuwe maatregelen gevormd kunnen worden vanuit studentperspectief. 

Bij het ISO streven we naar een organisatie zonder hiërarchie, omdat we allemaal nog studenten zijn! Als toekomstige bestuurders krijg je de kans om samen met ons toegewijde team van medewerkers zij aan zij te werken. Onze medewerkers, die meestal twee tot drie jaar meedraaien, helpen het bestuur met belangrijke onderwerpen zoals studenten welzijn of het studentenreisproduct.

Welke functies zijn er?

De voorzitter is de woordvoerder van de organisatie en de officiële stem en vertegenwoordiger van het ISO naar media, publiek en andere partijen. Tevens ben je als voorzitter verantwoordelijk voor het pers- en mediabeleid. Dat houdt in dat je je bezig houdt met het opstellen van een communicatiestrategie over alles wat we naar buiten toe communiceren. Je bent dus verantwoordelijk voor consistente en effectieve communicatie en hier zal je het grootste gedeelte van je tijd ook aan kwijt zijn.
De secretaris is hoofdverantwoordelijk voor het organisatie- en personeelsbeleid en heeft een leidende rol in draaiende houden van de organisatie. Je functioneert als eerste aanspreekpunt voor medewerkers, voert sollicitatiegesprekken uit en houd je bezig met individuele ontwikkeling. Het grootste gedeelte van je tijd ben je bezig met taken en verantwoordelijkheden zoals eerder omschreven in 'Wat ga je doen?'

Voorzitter

De voorzitter is de woordvoerder van de organisatie en de officiële stem en vertegenwoordiger van het ISO naar media, publiek en andere partijen. Tevens ben je als voorzitter verantwoordelijk voor het pers- en mediabeleid. Dat houdt in dat je je bezig houdt met het opstellen van een communicatiestrategie over alles wat we naar buiten toe communiceren. Je bent dus verantwoordelijk voor consistente en effectieve communicatie en hier zal je het grootste gedeelte van je tijd ook aan kwijt zijn.

Secretaris

De secretaris is hoofdverantwoordelijk voor het organisatie- en personeelsbeleid en heeft een leidende rol in draaiende houden van de organisatie. Je functioneert als eerste aanspreekpunt voor medewerkers, voert sollicitatiegesprekken uit en houd je bezig met individuele ontwikkeling. Het grootste gedeelte van je tijd ben je bezig met taken en verantwoordelijkheden zoals eerder omschreven in ‘Wat ga je doen?’

Penningmeester

De penningmeester is verantwoordelijk voor de financiële gezondheid van het ISO en het opstellen van financiële documenten zoals de subsidieaanvraag, begroting, jaarrekening en het jaarrapport. Het grootste gedeelte van je tijd ben je bezig met taken en verantwoordelijkheden zoals eerder omschreven in ‘Wat ga je doen?’

Politiek belangenbehartiger

De politiek belangenbehartiger is verantwoordelijk voor het uitdragen van de standpunten van het ISO en dus de vertegenwoordiging van de student bij de nationale politiek, en heeft hierdoor veel direct contact met Tweede Kamerleden en hun beleidsmedewerkers en je bent hiervoor veel aanwezig in Den Haag. Hier zal je het grootste gedeelte van je tijd aan kwijt zijn.

Algemeen bestuurslid

Als algemeen bestuurslid is jouw hoofdverantwoordelijkheid het beheren van meerdere grote beleidsterreinen. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke onderwerpen zoals studentenwelzijn of toegankelijkheid van het onderwijs. Je zorgt ervoor dat je inhoudelijk up-to-date bent van ontwikkelingen, voert gesprekken met partijen zoals het ministerie en stelt de koers op die gevaren gaat worden om zo je doelen te bereiken.

Vraag en antwoord

Kan ik een bestuursjaar bij het ISO combineren met mijn studie?

Het combineren van het ISO-bestuur met studie of werk word je sterk ontraden. Tijdens een bestuursjaar draag je samen met je vier mede-bestuursleden de verantwoordelijkheid voor het functioneren van het ISO. Beleid ontwikkelen, langsgaan bij Kamerleden in Den Haag en in gesprek gaan met het ministerie van Onderwijs zijn een paar van de dingen die daarbij horen. Het is een fulltime bestuur en daarnaast ook een ontzettend leuk jaar waar je maximaal van wilt genieten. In het thema van welzijn raden we je daarom af om dit te combineren met een andere baan of studie.  

Wanneer is de inwerkperiode en hoe ziet deze eruit?

De inwerkperiode begint nadat je bent ingestemd als voorgedragen bestuur en duurt tot en met de bestuurswissel. Dit betekent dat je in mei en juni (intensief) zult worden ingewerkt in je functie en portefeuilles.  

Concreet moet je rekening houden met een paar uurtjes per week inwerken in april, 12 á 20 uur per week in mei en zo goed als full time in juni. Uiteraard proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met jouw rooster en/of andere verplichtingen. Twijfel je of jouw agenda te combineren is met de inwerkperiode van het ISO? Neem dan contact met ons op! Uit ervaring weten we dat met flexibiliteit van beide kanten veel mogelijk is. Uiteraard is er ook gewoon de ruimte om in de zomermaanden op vakantie te gaan. Check dus vooral even met ons wat er allemaal mogelijk is in jouw specifieke situatie!

De inwerkperiode wordt, nadat je bent ingestemd, gestart met een kick-off week begin mei. Samen met je nieuwe bestuursgenoten krijg je een week lang inwerksessies. Aan het einde van de kick-off week verdeel je samen met je bestuur de portefeuilles. De weken daarna vinden er vooral een-op-een inwerksessies plaats over je nieuwe functie en je portefeuilles. Eind mei/begin juni gaat jouw bestuur samen met het huidige bestuur op overdrachtsweekend. Na dit weekend zal jij samen met je bestuur steeds meer taken overnemen van het huidige bestuur tot aan de bestuurswissel eind juni. Het is vanaf dan echt aan jullie! 

Hoe ziet de organisatie ISO eruit?

Het ISO bestaat uit verschillende organen. De Algemene Vergadering (AV), bestaande uit de lidorganisaties van het ISO, is het hoogste orgaan van het ISO. In vergaderingen met de AV legt het bestuur haar beleid voor en vraagt daar de lidorganisaties om instemming met het gekozen pad.  

Daarnaast kent het ISO ook een Raad van Toezicht, die houdt toezicht op de continuïteit van de organisatie. Op het pand aan de Bemuurde Weerd werkt het bestuur nauw samen met veertien (beleids)medewerkers. Ook het Landelijk Studenten Rechtsbureau, dat studenten voorziet van (gratis) juridisch advies, heeft het kantoor in het pand van het ISO.  

Solliciteer nu voor het bestuur van 2024-2025!

Enthousiast geworden, of heb je nog vragen? Neem vooral contact op met goedhart@iso.nl óf stuur een appje naar 06-81 59 43 57 .  

Tot en met 31 januari 23:50 kun je solliciteren voor een bestuursjaar bij het ISO. Dit doe je door je cv en motivatiebrief te sturen naar sollicitatiecommissie@iso.nl. Door dit te doen neem je deel aan het sollicitatieproces. Dit zijn de volgende data:

  • 1e gespreksronde (12 t/m 15 februari): Dit gesprek is vooral een kennismakingsgesprek. Tijdens deze ronde zal er ingegaan worden op je CV en je motivatiebrief en krijg je meer gedetailleerde informatie over wat werken als bestuurslid precies inhoudt. 
  • 2e gespreksronde (11, 13, 14 en 15 maart): Tijdens deze ronde zal er inhoudelijk ingegaan worden op je vaardigheden. 
  • 3e ronde (23 maart); de derde ronde bestaat uit een casus dag. In samenwerking met andere sollicitanten werken jullie aan een groepscasus.

Let op; fysieke aanwezigheid op de case dag is vereist. Hou 23 maart dus alvast vrij!

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich vrij voelt om bij het ISO te solliciteren. We willen een plek creëren waarin iedereen gewaardeerd wordt en de kans krijgt om te groeien.

Ook is het voor ons heel belangrijk dat alle mensen, ongeacht hun achtergrond, zich aangemoedigd voelen om bij het ISO te solliciteren. We willen dat ons bestuur een afspiegeling is van diverse mensen. We denken dat verschillende ideeën en ervaringen helpen bij vernieuwing en goede besluitvorming.

Dus, ongeacht je achtergrond, nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan het sollicitatieproces.

Interesse?
Neem dan vooral contact met ons op

Bel of stuur een appje:

Of mail ons via:

Het sollicitatieproces bij het ISO is persoonlijk gericht, en we nemen ruim de tijd om samen met jou te kijken of een bestuursfunctie iets voor jou is. De eerste stap is dan ook om simpelweg met ons contact op te nemen en je interesse aan te geven.
Er is altijd ruimte om met bestuursleden en medewerkers te bellen of samen een kopje koffie te drinken.

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier