Collegegeld

Om te mogen studeren moet je collegegeld betalen. Er zijn twee soorten collegegeld: wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld. In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit waar je studeert. Bij een door de overheid gefinancierde instelling in het hoger onderwijs in Nederland is het wettelijke collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Voor 2016-2017 is dit bedrag  €2.006,- (Bron: Rijksoverheid).

Het instellingstarief is een vorm van collegegeld die je moet betalen voor een tweede studie of als je niet uit de EU komt. De hoogte hiervan is minimaal de hoogte van het wettelijk collegegeld en mag door de instelling zelf worden bepaald. Deze ligt meestal vele malen hoger dan het wettelijk collegegeld.

Je betaalt het wettelijke collegegeldtarief voor een tweede studie als:

1. Als er overlap zit tussen de eerste en tweede studie. Een voorwaarde hiervoor is wel dat je aaneengesloten voor je tweede studie ingeschreven staat. Er is geen regel die zegt hoe lang je voor beide opleidingen tegelijk ingeschreven moet hebben gestaan. In principe zou één maand dus genoeg moeten zijn. Let wel op dat je bij sommige opleidingen automatisch uitgeschreven wordt als je al je studiepunten hebt gehaald. Je moet wel onafgebroken voor de tweede opleiding ingeschreven blijven staan. Als je de studie onderbreekt betaal je daarrna wel het instellingstarief.

2. Je tweede studie in het domein van onderwijs of gezondheidszorg valt, en je nog geen diploma hebt behaald in deze domeinen. In welke sector je opleiding valt kun je in het CROHO-register opzoeken.

Meer informatie over de regelingen tweede studies vind je op de website van DUO. Je moet het instellingstarief betalen als je niet aan de voorwaarden van het wettelijke collegegeld voldoet.
Collegegeld tweede studie

 

 

Contactformulier