Wanneer reizen

Met het studentenreisproduct (studenten-OV) kun je vrij gebruik maken van het openbaar vervoer. Je kunt kiezen tussen vrij reizen doordeweeks (van maandag na 4:00 tot zaterdag 4:00) of in het weekend (van zaterdag 4:00 tot maandag 4:00). Op de overige dagen krijg je vrijwel altijd 40% korting in het openbaar vervoer, net als in de zomervakantie en feestdagen.

Recht op studenten-OV

Je hebt recht op een studenten-OV gedurende de nominale studieduur + 1 jaar. Om gebruik te kunnen maken van een studenten-OV moet je eerst studiefinanciering aanvragen. Ook als je geen lening wilt, kun je toch gebruikmaken van het studenten-OV. Tijdens de aanvraag van je stufi kun je dan invullen dat je geen geld wilt lenen. Let wel op: het studenten-OV valt onder de prestatiebeurs. Als je niet binnen 10 jaar afstudeert, moet je de kosten ervan terugbetalen. De waarde van het studenten-OV is ongeveer €100,- per maand.

Studenten-OV (tijdelijk) stopzetten

Voor het stopzetten van je OV-studentenkaart moet je langs een ophaalautomaat. Doe dit  uiterlijk op de 5e werkdag van de maand dat je hier geen recht meer op hebt. Dit geldt niet alleen voor mensen die zich hebben uitgeschreven voor hun studie maar ook als je al langer  dan de nominale studieduur + 1 jaar van de OV-studentenkaart gebruikt maakt. Het niet tijdig stopzetten van de  OV-studentenkaart levert een boete van €97,- per twee weken op. Vanaf 2018 wordt deze boete verhoogd naar €150,- per twee weken.

Vanaf twee dagen (maar wel binnen drie maanden) na het  opzeggen van je OV-studentenkaart kun je  een gratis Dal Voordeel abonnement of €50,- korting op een ander NS-abonnement naar keuze aanvragen. Meer informatie over het stopzetten van je OV-studentenkaart vind je hier.

Het OV-recht maakt onderdeel uit van studiefinanciering. Je kunt dit OV-recht alleen tijdelijk stopzetten en later weer opnemen als je je gehele studiefinanciering (ook basisbeurs, evt. aanvullende beurs en lening) stopzet. Hier lees je meer over de voorwaarden voor het tijdelijk stopzetten van het studenten OV.

OV-schuld

Heb je je studentenreisproduct te laat stopgezet, dan staat er een OV-schuld open die DUO bij je int namens de vervoersbedrijven. Dit betekent dat de ov-schuld niet bij de gewone studieschuld wordt opgeteld. Voor een OV-schuld geldt daarom een andere betalingsregeling. Nadat je bericht hebt gehad van DUO over de schuld, krijg je een betalingsverzoek om het bedrag in 1 keer te betalen. Je kunt ook een betalingsregeling aanvragen met termijnbedragen van € 45,- of € 135,- per maand. Een lager bedrag is niet mogelijk. Over de ov-schuld loopt 2% rente.

Contactformulier