Door ISO Algemeen op 15 mei 2014

Ov-studentenkaart lijkt gered

Donderdagochtend kopte de Telegraaf dat de ov-studentenkaart in zijn huidige vorm blijft bestaan. Als dit de uiteindelijke uitkomst van de onderhandelingen is, dan is dat volgens het ISO goed nieuws voor studenten. Het huidige reisrecht voor studenten is namelijk essentieel voor het Nederlandse hoger onderwijs.

Het ISO vreest dat bij een ander reisproduct de plaats waar je woont meer invloed zal gaan hebben op je studiekeuze. Zeker nu instellingen zich meer gaan profileringen zou dit regelrecht ingaan tegen ┬áhet krijgen van ‘de juiste student op de juiste plek’.

Het al dan niet afschaffen van de ov-studentenkaart maakt deel uit van een drieluik, samen met een leenstelsel in de bachelorfase en een leenstelsel in de masterfase. Met alleen het behouden van de ov-studentenkaart is de toegankelijkheid van het hoger onderwijs nog niet gewaarborgd. De minister zal voor de zomervakantie met een voorstel komen waarin de voorgaande drie zaken worden meegenomen. Tot dat het gehele drieluik bekend is, zal het ISO de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.