#kenjetoekomst

 

1: Wat vind jij leuk?

Er zijn verschillende manieren om uit te vinden wat je nou écht leuk vindt en waar je écht graag een opleiding in zou willen doen. Je hoeft daarbij natuurlijk niet alleen te kijken naar de vakken die je momenteel op school volgt en waar je in examen doet. Misschien heeft iemand die je kent wel dé droombaan, of heb je een hobby waar je later je werk van zou willen maken. Maar hoe weet je dan welke opleiding ervoor kan zorgen dat jij die ene baan of dat ene doel kan bereiken? We geven je hieronder een aantal praktische tips mee die je met deze vragen kunnen helpen.

 • Heb je wel eens nagedacht over een interessetest? Je kunt eens kijken naar de interessetest op www.studiekeuze123.nl/interessetest.
 • Het klinkt misschien suf, maar een lijstje van dingen waar je goed in bent en die je leuk vindt kan je heel goed helpen.
 • Weet je mentor, je studiebegeleider of je teamleider wat je graag zou willen studeren? Misschien kunnen zij je helpen aan ervaringen van bekenden binnen of buiten school.
 • Praat jij wel eens met je vrienden, vriendinnen, broers, zussen of ouders over wat je na de middelbare school graag zou willen? Deel jouw gedachten en overwegingen met hen!
 • Al een droombaan of een droomstudie in gedachten? Kun je – met hulp van bekenden – niet eens met iemand gaan praten die al ervaring heeft in jouw droombaan of droomstudie? Het werkt!

 

2: Ga op pad!

Gaaf! Je hebt nu als het goed is al een aardig beeld van dingen die je goed kan en die je interesseren. Wat kun je daar nu mee? Hoe kun je zorgen dat je een goed beeld krijgt van die droomstudie of droomstudies? Het is écht heel belangrijk om op pad te gaan, en gewoon te gaan ontdekken wat je vind van de hogeschool en universiteit, van alle grote gebouwen, van de mensen op je opleiding en van (de inhoud van) je studie. Er wordt veel aangeboden om te kunnen ontdekken of het studeren iets voor jou is, en welke studie bij je past. We geven je een paar handige tips mee op pad. Via www.mijnstudieplan.startstuderen.nl (een initiatief in samenwerking met landelijke onderwijsorganisaties) kun je vanaf dit punt goed bijhouden welke punten je in dit oriëntatieproces al hebt afgerond.

 • Bezoek in de twee jaar voordat je klaar bent met je middelbare school tenminste 4 open dagen. Informatie over open dagen vind je via de website van een hogeschool of universiteit die je aanspreekt, of via www.studiekeuze123.nl voor een compleet overzicht van alle open dagen. LET OP: voor sommige open dagen moet je je vooraf inschrijven.
 • Super dat je je eerste indrukken op de open dag hebt opgedaan! Vraag op open dagen eens aan een docent, student, studieadviseur of decaan of het mogelijk is om een dagje te proefstuderen. Je gaat dan daadwerkelijk college volgen of aan andere activiteiten meedoen die studenten op een doordeweekse dag ook doen. Echt een aanrader!
 • Tijdens het proefstuderen kom je vast een aantal studenten tegen die al aan die opleiding studeren. Uit ervaring weten wij dat de meeste studenten het heel leuk vinden om jou een keer mee te nemen naar college. Het is helemaal niet raar om dat aan studenten te vragen. Maar je kunt ook altijd een docent, studieadviseur of decaan vragen.

Klinkt gaaf, die open dagen en dat proefstuderen. Maar wat wil ik eigenlijk weten als ik daar naartoe ga? Kijk voor een paar vragen die jou verder kunnen helpen op de Slimme vragen pagina van Studiekeuze 123.

#thatway

 

#googlejerot

 

3: Meer informatie vinden

Misschien blijven er na de open dagen, proefstudeerdagen of andere activiteiten bij opleidingen nog wel veel vragen. Helpt het als je het een keer met je ouders, vrienden, familie of bekenden over die vragen hebt? Je hebt nu al echt een beeld bij een opleiding en onderwijsinstelling, maar wie kan mij nu vertellen welke studie ik het best kan kiezen? Wil je naast je eigen ervaringen meer te weten te komen over cijfers die iets kunnen zeggen over hoe goed een opleiding, een hogeschool of universiteit is? Je kunt een aantal dingen doen.

 • Zoek van een aantal studies die je (nog steeds) leuk vindt eens op cijfers en gegevens, bijvoorbeeld via studiekeuze123.nl of via Qompas (aanmelden verplicht).
 • Kijk hierbij per opleiding ook goed of het profiel dat je hebt gekozen aansluit op de opleidingen die je leuk vindt. Kijk bij technische opleidingen bijvoorbeeld of je vakken als Wiskunde (B) en/of Natuurkunde moet hebben gevolgd.
 • Heb je ook gekeken naar de kansen op een baan nadat je een opleiding hebt afgerond en de (andere) beroepen die je later kunt uitoefenen? Dit kunt je ook terugvinden bij Studie in Cijfers via Studielink.
 • Kijk bij de opleidingen ook wat voor soort opleiding het is. Kun je je zonder voorwaarden inschrijven of moet je worden geselecteerd? Kijk naar de toelatingseisen van de opleiding(en).

 

4: Ja? Heb je een keuze gemaakt?

Heb je na het bezoeken van open dagen, het proefstuderen, de gesprekken met je ouders, familie, vrienden en kennissen en alle andere informatie van internet al voorkeur voor een opleiding? Of heb je misschien twee opleidingen waar je gewoon echt niet tussen kan kiezen? Top! Nu kun je je aanmelden bij de opleiding of opleidingen van jouw voorkeur! Er zijn daarbij een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je vindt een overzicht van wat je moet doen via ‘Aanmelden opleiding’. Let erop dat je je vóór 1 mei (of 15 januari voor selectiestudies) aanmeldt voor je studie.

Aanmelden opleiding

 

 

5: Aangemeld en dan?

Je hebt je aangemeld voor je opleiding en zal dit jaar deelnemen aan de studiekeuzecheck. Eerst even focussen op je examens en voor je het weet begin je al aan je nieuwe hbo of wo opleiding. Let er goed op dat je zaken als studiefinanciering, openbaar vervoer (ov-kaart) en je eigen zorgverzekering (vanaf 18 jaar) op tijd regelt. Als je start met studeren en gelijk op kamers wil dan is het bovendien handig om te weten wat je daar allemaal voor moet regelen bij de gemeente, bij de verzekeringsmaatschappij of bij een studenten huisvestingsorganisatie. Let op: Laat dit je niet afschrikken maar zoek op tijd naar de juiste informatie. Om jou bij je nieuwe (studie)situatie te helpen, hebben wij een Studiewegwijzer voor je gemaakt, waarin je alles leest over je studie en over praktische zaken. Lees deze informatie goed door:

#studiewegwijs

 

Wij helpen je altijd als je nog vragen hebt!

 

Bel ons via 030 – 230 26 66, contact ons via Facebook of Twitter of stel je vraag via de mail.