Docent van het Jaar verkiezing 2018

Na drie eerdere succesvolle edities organiseert het ISO dit jaar wederom de verkiezing voor de Docent van het Jaar. De vijf genomineerden zijn bekend. Op zaterdag 21 april 2018 zal duidelijk worden wie een jaar lang de titel Docent van het Jaar mag dragen. 

De genomineerden

De jury heeft ook dit jaar weer veel voordrachten van hoge kwaliteit ontvangen. Na lang beraad is de jury tot de volgende vijf genomineerden gekomen:

Giulia Calabretta
Giulia is Associate professor in Strategic Value of Design aan de TU Delft. Ze is recent uitgeroepen tot Docent van het Jaar van de TU Delft. De jury vindt het bewonderenswaardig dat Giulia altijd bezig is om haar onderwijs te vernieuwen. Dit doet ze onder andere door middel van de mogelijkheden die online onderwijs haar geven. Haar doel is om echt contact te hebben met haar studenten. Zij ziet onderwijs geven dan ook niet als het zenden van informatie, maar als een vorm van coaching. Ze gaat veel in dialoog met haar studenten en laat studenten ook met elkaar in discussie gaan. Ze vindt het belangrijk om benaderbaar en tegelijkertijd gezaghebbend te zijn en de connectie tussen studenten en professionals uit het werkveld te leggen. De jury is onder de indruk van de manier waarop ze dit alles vormgeeft en haar ambitie om haar onderwijs telkens een stap verder te brengen.

Haza Rahim
Haza is docent Psychologie aan de Universiteit Utrecht. In 2016 won zij de Docenttalentprijs 2015-2016 van de Universiteit Utrecht. De jury vindt het mooi om te zien hoe Haza de persoonlijke ontwikkeling van studenten centraal zet in haar onderwijs. Daarnaast vindt zij het erg belangrijk dat studenten leren om feedback te geven en te krijgen, omdat dit hun gehele leven van belang zal blijven. Ze probeert in haar onderwijs altijd een link te leggen met de drijfveren en de belevingswereld van studenten. Op deze manier probeert ze ook taaie onderwerpen, zoals statistiek interessant te maken. Ze vindt het daarnaast belangrijk om aandacht te besteden aan de culturele sensitiviteit en maatschappelijke betrokkenheid van haar studenten. Tot slot is de jury onder de indruk van de manier waarop zij haar kennis en ervaring deelt met haar mede-docenten.

Loes Keijsers
Loes is universitair hoofddocent Developmental Psychology aan Tilburg University. In 2017 won zij de Beste Docentverkiezing van haar universiteit. De jury vindt het mooi om te zien hoeveel aandacht zij besteedt aan de ontwikkeling van haar studenten. Zelf geeft ze aan het belangrijk te vinden om studenten al in de bachelorfase onderdeel te laten maken van de onderzoeksgemeenschap. Daarnaast is het indrukwekkend hoe het haar lukt om een grootschalige opleiding als Pyschologie persoonlijk te maken. Loes redeneert daarbij vanuit het principe dat elke student een individu en dus uniek is. Ze vindt het daarnaast belangrijk om studenten aan te spreken op hun intrinsieke motivatie. Tot slot houdt zij er van om studenten te inspireren en verwondering op te roepen door middel van, wat zij noemt, wetenschapstheater.

Youssef El Bouhassani
Youssef is docent Toegepaste Wiskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Afgelopen jaar is hij verkozen tot HvA Docent van het Jaar. De jury vindt het mooi om te zien hoe hij studenten inspireert, in plaats van enkel informatie zendt. Hiervoor gebruikt hij activerende, innovatieve en creatieve werkvormen die studenten zelf tot nadenken zet. Dit combineert hij met een groot enthousiasme en een open en betrokken houding naar studenten toe. Dit maakt hem heel benaderbaar. Daarnaast deelt hij zijn kennis en ideeën over onderwijs met zijn collega’s. Tot slot is de jury onder de indruk van de manier waarop hij zijn onderwijs blijft vernieuwen en de verbanden die hij legt tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt waar zijn studenten terecht komen.

Monique Hamers
Monique is docent Journalism Studies aan Fontys Hogescholen. Monique zet de ontwikkeling van studenten centraal in haar onderwijs. Het is dan ook niet gek dat zij ontzettend geliefd is bij haar studenten. Zij schrijven in lovende woorden over haar betrokkenheid en enthousiasme. Monique vindt het belangrijk om samen op te trekken met studenten en is telkens bezig haar onderwijs te vernieuwen. Zo is zij een project begonnen waarin haar studenten nieuws factchecken. Het lukt haar een ontspannen sfeer te realiseren in college en de intrinsieke motivatie van studenten op te wekken. De jury is onder de indruk van de manier waarop zij feedback inzet om haar studenten hun doel te laten bereiken. Daarnaast vindt de jury het mooi dat Monique consequent nadenkt over wat journalisten van de toekomst nodig hebben en haar onderwijs daarop inricht.

 

De jury

De jury voor de Docent van het Jaar 2018 bestaat uit de volgende vijf personen:

De criteria

Net als eerdere jaren heeft de jury de inzendingen beoordeeld op de volgende criteria:

 

De verkiezing

Op 21 april zal de verkiezing plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier zal minister Van Engelshoven de prijs uitreiken aan de Docent van het Jaar 2018. Binnenkort zal het programma bekend worden en zult u hier een aanmeldlink vinden.

Vragen en contact

Mocht u vragen hebben over de verkiezing, kunt u contact met ons opnemen via docentvanhetjaar@iso.nl of +31 (0)302302666.

 

Docent van het Jaar 2017

Marc van Mil is de winnaar van de Docent van het Jaar Verkiezing 2017. Hij werd door de jury geprezen om zijn vermogen studenten duidelijk te maken wat de impact is van hun studie.

Het juryrapport kun je hier bekijken.

Twitter