Docent van het Jaar verkiezing 2017

Op zaterdag 1 april 2017 is het weer zover, de jaarlijkse Docent van het Jaar verkiezing zal dan weer plaatsvinden in de Jaarbeurs te Utrecht.  Jet Bussemaker, de minister van OCW, zal dan wederom  de prijs uitreiken voor de beste Docent van het Jaar. Voor de prijs zijn vijf docenten genomineerd die hun nominatie danken aan de creatieve en innovatieve manier waarop zij hun rol als docent in het Nederlandse hoger onderwijs vervullen.

Studenten hebben samen met het bestuur van de instelling een docent voorgedragen. Uit alle inzendingen zijn vijf docenten genomineerd voor de landelijke Docent van het Jaar verkiezing. De genomineerde docenten werden onder andere geroemd om hun betrokkenheid, inlevingsvermogen en onderwijsvisie.

De genomineerden

Thijs Brilleman

Thijs Brilleman

Parviz Samim

Parviz Samim

MKsite

Michiel Koelink

Stephanie Siersma

Stephanie Siersma

Marc van Mil

Marc van Mil

Marc van Mil van de Universiteit Utrecht creëerde een mobiel DNA-lab waarmee studenten lesgeven aan scholieren. Hierdoor leert hij studenten vaardigheden als presenteren en discussiëren en bereikt met zijn visie meer dan alleen zijn eigen groep studenten. Daarnaast ontwikkelt hij zelf digitale hulpmiddelen, waardoor studenten verantwoordelijk worden voor hun eigen leerproces. De tweede genomineerde, Stephanie Siersma van NHL Hogeschool weet de moeilijke vakken haalbaar te maken ‘gewapend met werkvormen, humor, geduld, geogebra en met alle tijd van de wereld begeleidt ze ieder van ons tot we het wel moeten begrijpen’ aldus één van haar studenten.

Derde kanshebber op de prijs is Michiel Koelink van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten hij straalt zoveel enthousiasme voor zijn vak uit, dat hij dezelfde passie bij zijn studenten kan oproepen. Dat hij volle aandacht heeft voor het leerproces van de student blijkt uit zijn leidende principe als kunstdocent: ‘We moeten studenten niet vragen wat ze met hun werk willen zeggen, maar wat ze daarvan willen leren’. Voor de Hogeschool Utrecht is Parviz Samim genomineerd: een voorbeeld voor velen. Hij begon als Afghaanse vluchteling op het mbo, studeerde door en behaalde een mastergraad op de universiteit. Ondanks de grote groepen waar hij als docent Privaatrecht en Publiekrecht voor staat, gaat hij de interactie met de student aan en houdt hij ze geboeid. Zijn colleges worden  dan ook niet alleen gevolgd door zijn eigen studenten, maar ook door studenten van buitenaf.

Dat onderwijs en werkveld elkaar direct kunnen versterken bewijst de laatste genomineerde: roboticadocent Thijs Brilleman van de Haagse Hogeschool. Hij laat studenten werken aan echte automatiseringsopdrachten vanuit bedrijven en biedt hen, door slim gebruik te maken van oud-studenten dagelijkse begeleiding van experts. Brilleman vindt het belangrijk dat de school en de docenten er zijn voor de studenten. ‘Wij moeten alles doen om het beste in de student naar boven te halen,’ is zijn visie.

De winnaar is… Marc van Mil!

Marc van Mil is de winnaar van de Docent van het Jaar Verkiezing 2017. Hij werd door de jury geprezen om zijn vermogen studenten duidelijk te maken wat de impact is van hun studie.

Het juryrapport kun je hier bekijken.

Twitter